Välkommen till Vårsalongen på Hallands Konstmuseum!

ÄNTLIGEN! Äntligen är det dags för en Vårsalong på Hallands Konstmuseum som inte är präglad att allt elände som varit vardag de senaste åren. Äntligen kan vi ordna en traditionell salong med musik, invigningstal och, förhoppningsvis, massor av besökande.

Varje vårsalong vi arrangerat har varit den bästa som någonsin gjorts, och så är det också denna gång. Vi har haft betydligt flera sökanden till salongen än någonsin och vi har återigen lyckats engagera en mycket kvalificerad jury som efter sina val presenterar en varierad utställning med många intressanta verk. Och allt är till salu!

Salongen är resultatet av ett samarbete mellan Hallands Konstförening och Hallands Konstmuseum, något som vi i föreningen är mycket glada för. Utställningen visas i lokaler som är idealiska för ändamålet och samarbetet medför hög professionalism när det gäller hängning, marknadsföring och mycket annat. Det är också tillfredsställande att museet ser denna årliga tillställning som en viktig del av museets utbud.

Vårsalongen är en jurybedömd utställning. Den som är född, uppvuxen, bosatt eller har annan påtaglig anknytning till Halland kunde lämna in tre verk för juryns bedömning, och samtliga verk måste gillas av juryn för att komma med. Inlämning sker numera digitalt, vilket har förenklat hanteringen avsevärt, och underlättar väsentligt för de konstnärer som är bosatta ”i förskingringen”.

Salongen är populär, inte bara bland besökarna, utan också hos dem som arbetar med att uttrycka sig konstnärligt. Som nämnts har rekordmånga lämnat in verk för jurybedömning. Förvisso är det många fler i länet som arbetar med konst än de som lämnar in, men de nästan 1 000 verk som passerat juryns granskande ögon är ändå en slags mönstring av vilken aktivitet med penslar, kamera, lera och annat som pågår, ofta i det tysta.

En av juryns uppgifter, förutom att välja ut verk och ge instruktioner beträffande hängningen, är att utse årets vårstipendiat. Valet i år föll på Fanny Schwarz, som belönas med ett stipendium på 15 000 kr.

Slutligen lite statistik: Av de 324 konstnärer som lämnade in verk blev 40 antagna av jury, och av dessa var 27, alltså 68 %, kvinnor. 17 av de antagna har aldrig tidigare varit representerade på vårsalongen.

Varmt välkommen!
Bo-Lennart Nilsson
Hallands konstförening
Ordförande

Frågor om Vårsalongens utställning på Hallands Konstmuseum 2022
Epost: varsalongen@hallandskonstforening.se
Föreningens hemsida: www.hallandskonstforening.se

Galleri från Vårsalongen

Galleri med årets konstnärer

Årets jury

När Hallands Konstförening utser en jury utgår vi alltid från vissa grundkriterier. Juryn ska bestå av två personer verksamma utanför Halland. Juryns medlemmar ska vara yrkesverksamma inom konstområdet som curator, gallerist, konstvetare eller konstnär. I år har vi valt en jury där ansvarig är chefen för Göteborgs konstmuseum tillsammans med en kvinnlig illustratör, författare och konstnär.

Stina Wirsén är verksam som illustratör, författare och konstnär. Medverkar sedan 30 år i Dagens Nyheter och har illustrerat över 100 barnböcker. Arbetar just nu bland annat med en offentlig utsmyckning för St Paulskyrkan i Stockholm. De senaste åren har flera utställningar med Wirséns arbeten turnerat i Sverige och USA, bla ”Haute Papier” i samarbete med Bea Szenfeld samt ”Bilderbokskonst” på Värmlands museum.

Patrik Steorn är chef för Göteborgs Konstmuseum och docent i konstvetenskap. Tidigare chef för Thielska Galleriet, verksam som forskare och lektor inom konstvetenskap och modevetenskap vid Stockholms universitet och disputerade med avhandlingen ”Nakna män. Maskulinitet och kreativitet i svensk bildkultur 1900-1915” 2006.

Några ord från juryn

Halland inspirerar! Bland det rika och brokiga material som 324 konstnärer med anknytning till Halland skickade in till vårsalongen 2022 fick vi den hedersamma, men utmanande uppgiften att göra ett urval inför utställningen. Vi har valt ut verk som visar mångfald i konstnärliga tekniker och uttryck – broderade landskap och abstrakta kompositioner får samsas med fotorealistiskt måleri, flödiga akvarellfärger, kroppsliga skulpturer och mycket mer.

Den yngsta deltagaren är 28 år, den äldste 98 år. Vi har imponerats av skicklighet, glädje och kärleken till handens rörelse. Konstverken kretsar kring det sköra och det nära, vi ser motiv från hemlivet, nära relationer och bostadsområden, men också bilder som ser ut att vara tagna från fotoalbum, semesterliv eller kära minnen. Omvärldens oro och strid har inte satt stora avtryck i årets inlämnade verk, men fantasins egen värld har fått blomma ut, med mönster, humor och färgglädje men också mörka drömmar med hotfull svärta. Den uppmärksamma besökaren kan också hitta ett munskydd i en av målningarna, ett spår av de senaste årens pandemi.

Stipendiat

Årets stipendiat, Fanny Schwarz, har ett starkt, farligt och lekfullt formspråk som låter textilen bli gränslös och överväldigande. Hon står på egna luddiga ben men knyter an till bildspråk vi känner igen från samtida konstnärer som Nathalie Djurberg och Pipilotti Rist men inspiration syns även från The Muppet show, Professor Balthazar, Erik Höglund och amerikansk ursprungsbefolkning. Gestalterna tycks uppmana oss att ta fantasin och konsten på största allvar.
Vi tackar för förtroendet och hoppas att besökarna ska uppskatta vårens salong – lika innehållsrik, vacker och mångfacetterad som konsten själv!